Tajima himzőgépek felhasználási lehetőségei. II.

Cikksorozatunkat figyelemfelkeltőnek szánjuk azok számára, akik új utakat keresnek a gyártás és innováció területén. Hogyan léphetünk tovább?
A textilipar beszükült mozgásterét ismerve gyakran felmerül ez a kérdés.
Nos, sebeink nyalogatása helyett álljon itt néhány példa, hogyan használhatnánk
ki lehetőségeinket jobban és innovativ módon.Az ipari textiliák gyártása lehet a továbblépés iránya.

Előző cikkünkben a japán Tajima gyártmányú TMLH tipusú forgófejes zsinórozó berendezéssel felszerelt himzőgép alkalmazását ismertettük az
ürkutatás és jármüipar valamint az egészségügy területén.A folytatásban egy szintén speciális alkalmazással foglalkozunk.Ez pedig a jármügyártás.Azon belül pedig az autóülések fütése.Hogyan kerül a csizma az asztalra?
A Tajima forgófejes zsinórozó himzőgépe alkalmas nem csak zsinórok, textilsodratok, de más anyagok, akár fémsodratok, szigetelt vezetékek, fűtőszálak levarrására is.Ezt a tulajdonságát használja ki és kezdett széleskörü gyártásba ülésfütések kományfütés készitésére a németországi központú WET
Automotive cég.Gyáraik szerte a világon megtalálhatóak kiszolgálva a nagy autógyárakat. A Tajima speciálisan átalakitott himzőgépeit telepitették Mexikóba, Kinába,Németországba de van több 10-12-14 és 16 fejes Tajima
himzőgépük e célra átalakitva Magyarországon is. A Budapesthez közeli üzemben több mint 3 éve készitik e gépek segitségével az ülésfütéseket különböző tipusokhoz valamint a kormányfütéseket a luxusautókhoz.
Az alkalmazás a gépen egyszerü, csak valakinek ki kellett találni.
Korábban kizárólag kézi eszközökkel, meglehetősen primitiv módon fémtáblába vert szögek között, kézzel felktették a fütőszálat.
Az Tajima himzőgéppel történt első átalakitások és kisérlet sikere után kettesével rendelték a gépeket. A majd 10 méter hosszú és 5 tonna súlyú gépek hatalmas 1,5 x 1 nagyságú fejenkénti himzőmezővel rendelkeznek, hogy a gépkocsiülés kiteritve is elférjen alattuk, hiszen ezt a felületet kell bejárnia a himzőfejnek, hogy a fütőszálat levarrja. A fütőszál adagolását a Tajima forgófej elé, német gyártmányú automata adagoló végzi. A kész darabot bordürekretbe szintén automata anyagfeszitő (AFC) fesziti ki. A nagy asztalméret miatt a bobin nagyméretü 5 ször több cérna fér el rajta mint a szokásos bobinokban és automatikusan cserélődik az összes fejnél egyszerre 10 másodperc alatt. A kész darabokat a Tajima géppel szinkronizált müködésű szintén német gyártmányú felsodró berendezés cseréli ki néhány másodperc leforgása alatt.
A magas minőségi követelmények miatt a gépet a Tajima felszerelte olyan jelzőberendezéssel, amely figyelmeztet a fütőszál esetleges sérülésére, ráöltésre.
A komplett berendezés olyan jól sikerült, hogy ezt alkalmazzák a cég kinai német és mexikói gyáraiban, most már összesen 13 gépen, de a fejlesztés folytatódik.E cikk irója, a Tajima technikusaként szerencsém volt a fent emlitett helyszineken többször megfordulni beüzemelés, betanitás és éves karbantartás elvégzése céljából.Ha a Textilfórum olvasóinak érdeklődésére számithatok, szivesen osztom meg ottartózkodásom alatt szerzett élményeimet szakmai tapasztalataimat a későbbiekben ujságjuk hasábjain.
Az alkalmazás sikerességét mi sem bizonyitja jobban, hogy már nem egy konkurens autóülés-füteseket gyártó cég is rendelt a Tajima gépeiből.
Április végén került megrendezésre Düsseldorfban a Wire-show kiállitás, ahol a Tajima bemutató gépét igen sokan nézték meg, nem csak az autóipar, de minden olyan ipari terület képviselői ahol valamit füteni kell. Nos csak példaként emlitem az egyik német céget amelyik falba, padlóba, járdába, garázsbejáratok elé szánnak betonba önthető fütéseket.Legnagyobb megrendelőjük az Oroszok.
Tömegével rendelik tőlük a fektetett fütőszálakat. Ki gondolná hogy a köolajban és földgázban gazdag Oroszországban nem a gáz, vagy olajfütés preferált. Ez ott exportcikk és nem a helyi lakosság igényeinek kielégitésére szánják. Füteni ott inkább árammal olcsóbb…
Nos a Tajima forgófejes zsinórozó berendezése elött az alkalmazási lehetőségek kiszélesedése miatt még nagy jövő áll.
Mindazek mellett meg kell emlitenem, hogy hazánkban már 3 többfejes, fejenként 2-2 flitterezővel és forgófejjel ellátott Tajima TMLH gép késziti az új divatirányzatnak megfelelő kollekciókat. Ök nem sirnak a kinai dömping miatt.

Lincz József
www.embroidery-service.hu