Tajima himzőgépek felhasználási lehetőségei. I.

Cikksorozatunkat figyelemfelkeltőnek szánjuk azok számára, akik új utakat keresnek a gyártás és innováció területén. Hogyan léphetünk tovább?
A Textilipar beszükült mozgásterét ismerve gyakran felmerül ez a kérdés.
Nos, sebeink nyalogatása helyett álljon itt néhány példa, hogyan használhatnánk
ki lehetőségeinket jobban és innovativ módon.Az ipari textiliák gyártása lehet a továbblépés iránya.

2006 áprilisában az évente megrendezésre kerülö JEC-Show (Composites) kiálltáson vettem részt Párizsban, ahol új anyagokat, magas technológia követelményeket kielégitő  termékeket és annak gyártásához szükséges gépeket, technológiákat mutattak be. Ezek felölelték az ürkutatás, hadiipar,
repülőgépgyártás gyógyászat és a közlekedés témakörét is csak, hogy a legfontosabbakat emlitsem.Mindegyikben szerepet játszanak az ipari textiliák.
A kiállitás egyik legfőbb területe a szénszálas anyagok bemutatása és azok különböző technológiák segitségével történő felhasználása.Ebben szerepet játszik például a robottechnológiával készitett 3D ragasztás, a vegyipar segitségét felhasználó eljárások, valamint de nem utolsó sorban, a textilipari gépek által nyújtott lehetőségek, úgy mint szövés, varrás és a himzés.
Nos cikkem további részében ez utóbbival szeretnék foglalkozni.
A japán Tajima piacvezető himzőgépgyár által gyártott speciális TMLH tipusú forgó, szalag és zsinórvezető berendezéssel felszerelt himzőgépet német és olasz fejlesztő mérnökök alakitották át és tették alkalmassá szénszál többrétegű levarrására és különböző alakzatok elkészitésére. A Tajima himzőgép által készitett szénszálas vázszerkezeteket, megerősitéseket a technológiai folyamat további folytatásában parabola-antennák gyártására az ürkutatásban, tengelykapcsolókhoz a hajógyártásban, teleszkópváz készitésére a versenymotoroknál, szuperkönnyű ülések gyártására a versenykerékpároknál,
valamint törhetetlen mülábakhoz és protézisekhez az egésszégügy területén használják fel..
Nos, e felsorolásból is kitünik, hogy a textilipar gépeinek alkalmazása jelentősen kiszélesedett. Csak a mérnöki fantázia szab határt a továbblépésnek.
A szénszálas müanyagok mellet egyéb ipari szálakat (kevlár és üvegszál stb.)
is képes az átalakitott Tajima himzőgép legyártani.
A minták elkészitése szintén a Tajima által forgalmazott Pulse microsystems (kanadai) tervezőrendszerrel történik, amelyet az igényesebb himzőminta tervező stúdiók és himzőüzemek hazánkban is már régóta használnak.
Habár a Tajima, speciális himzőgépei nem tartoznak a legolcsóbb textilipari gépek közé, de összehasonlitva pédául a robottechnológiát felhasználó szénszál fektetési eljárásokkal, igen gazdaságos és olcsóbbá teheti e magas szintü termékek (Cyber-tech.) széleskörü elterjedését.
A kiállitáson bemutatott forgófejes, átalakitott Tajima himzőgép csak két fejjel rendelkezett. Ez a bemutatásra elegendő. Gyártásra viszont a felhasználók jellemzően előnyben részesitik a többfejes (16-18-20) és a nagy fejenkénti himzőmezejü gépeket, amelyek fel vannak szerelve automata keretlefogóval (AFC) valamint automata bobincserélővel (UBC) amelyek régóta részei a Tajima gépek opcionális felszerelési lehetőségeinek.
A gép átalakitásának szükségessége a felhasznált anyagok (szén,üveg,kevlár szálak) mechanikai és geometriai tulajdonságaiból adódik.Az adagoló berendezést kellett átalakitani, alkalmassá tenni a szálak hibamentes és többrétegü levarrására. 
 Igen nagy az érdeklődés e speciális Tajima himzőgépek iránt. Egyre több kutatómérnök és gyártó cég teszteli ötleteit, termékeit gépeinken, új és új innovációs megoldásokat adva azok felhasználására. Az eddig eladott Tajima gépeink a különböző ipari gyártók és felhasználók felhasználóik legnagyobb megelégedésére készitik speciális termékeiket Németországban Ausztriában Csehországban, de már Magyarországon is. 


Lincz József
www.embroidery-service.hu