IMB 2006 Köln

Megköszönve a lehetőséget a Textilfórum szerkesztőségének, néhány mondatban szeretném összefoglalni a három évente megrendezett IMB kölni kiállitáson szerzett idei tapasztalataimat. Nos, e kiállitás mindig is mérföldkö volt a gépgyártók számára.

A Tajima standról nézve sok idő nem állt rendelkezésemre körültekintésre, igy inkább újdonságainkkal szeretnék foglalkozni. Mégis most, egy kis szubjektív kitekintéssel kezdem.
A Tajima szemmel láthatóan megtartotta piacvezető pozicióját a himzőgépek gyártása és fejlesztése területén. Nem utolsó sorban a himzőminta tervező rendszere a Pulse Microsystems széleskörü elterjedése is erősiti pozicióit. Míg más himzőgépgyártók kénytelen-kelletlen kooperácios megoldásokat keresnek a kinai himzőgép-gyártókkal a túlélés reményében, addig a Tajima előre tekint.
Új generációs TFMX gépei alkalmazzák a legújabb mechanikai és elektronikai fejlesztések eredményeit. Például a himzőkeretet és a főtengelyt mozgató szervomotorok vezérlő elektronikája hihetetlenül kisméretű lett és a panelek USB porton keresztül kommunikálnak egymással. Már nem kell külön elektromos szekrény.Teljesen eltünt a szem elöl. Nincs már a gépvázra szerelt doboz és nincs már hütöventillátor sem. Ez nagy előny, ugyanis a hanyag felhasználók rendre elmulasztották azok tisztitását, igy az elektronika bármennyire is megbizható volt, hütés nélkül meghibásodhatott.
A felhasznált mechanikai elemek hagyományosan magas minőségi igényeket elégitenek ki és hosszú élettartamot biztositanak a gépeknek, melynek köszönhetően a legendásan szép Tajima öltéskép természetesen megmaradt. Újdonság, hogy áramkimaradás esetén a gép automatikusan visszaállitja a főtengely alaphelyzetét és a keret utolsó öltési pozicióját, még akkor is, ha a keret kikapcsolt állapotban elmozdult. Most már a színes ipari kivitelü LCD kijelző és a magyar nyelvü menü is alapfelszerelés.A magyar shopping-centerekben is elöszeretettel alkalmazott egyfejes, kisméretü hordozható Tajima NEO gép is megrendelhető flitterező, valamint zsinórozó berendezéssel. Új kezelőpanellel szerelték fel.
Az új chenille és láncöltés készitésére alkalmas vegyesfejes TMCX himzőgép szintén új elektronikát kapott, színes ipari LCD kijelzővel.
A mostani divatigényeket kielégitő TMLH forgófejes zsinórozó dupla bobinnal (szalag és zsinór), valamint a himzőfejekre felszerelt dupla, 1000 öltés/perc sebességű flitterező berendezéssel került bemutatásra, amely aszimmetrikus és speciális alakú flitterekkel (3-9mm-es méretig) is képes dolgozni.
A Tajima által támogatott Pulse Microsystems tervező rendszere a Tajima standon külön bemutató helyeket kapott. Újdonságaik között szerepel többek között a 7 különbüző féle flitter levarrás tipus, valamint a felületek különböző tipusú flitterrel történő automatikus feltöltése, amely eddig egyetlen tervező rendszert gyártó cég kinálatában sem szerepel.
A legnagyobb bemutatott himzőgép 30 fejes és 60 db flitterezővel volt felszerelve, másfél méter mély himzőmezővel. Ontotta a függönyanyagot a kiállitás alatt. Pakisztáni cég vásárolta meg helyben, de a többi kiállitott gépet sem kellett visszaszállitani Japánba.
Élményszámba ment számomra a világ különböző országaiból érkezett nagyszámú látogató, valamint az a vacsora, amelyen a „Tajima család” jelenlévő mintegy 200 tagjai kapott meghivást.
Érdeklödöink figyelmét szeretnénk felhivni ősszel Budapesten megrendezésre kerülő házi kiállitásunkra, amelyre Önt is szivesen várjuk a legújabb Tajima himzőgépekkel és a Pulse tervezőrendszerek bemutatójával.
Az időpontról e-lap hasábjain is értesülhetnek.

Lincz József
www.embroidery-service.hu